PROVENSÁLSKÝ CHLÉB FOUGASSE
Chléb Fougasse má původ v jihofrancouzské Provence. Podávaný olivovou tapenádou, plátkem sušené šunky a sklenkou jihofrancouzského červeného vína je opravdu vynikající.
V Provence se tradičně podává také na Štědrý večer (v tomto případě ve sladké variantě) – více najdete v receptu.
Vyzkoušejte ho třeba s Côtes du Rhône z Domaine Roche nebo vínem Grenat z vinařství La Vinsobraise.
Na 2 chleby Fougasse:
450 g hladké mouky
280 ml vlažné vody
20 g droždí
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu nebo provensálských bylinek (nemusí být)
Na náplň:
Nasekané olivy + provensálské bylinky ● nakrájená sušená rajčata s bylinkami ● nastrouhaný sýr Roquefort a sekané vlašské ořechy
Chléb můžete upéct i bez náplně, nebo i ve sladké variantě, která se v Provence tradičně podává na Štědrý večer (pak do těsta přidejte lžíci krystalového cukru, anýz a pomerančovou kůru).
Droždí utřete s 60 ml vody, přilijte k mouce rozmíchané se solí a začněte míchat – postupně přidejte zbytek vody, olivový olej a hněťte, dokud nevznikne hladké a elastické těsto (asi 10 minut). Těsto přendejte do mísy vytřené olivovým olejem a nechte zrát v teple pod utěrkou asi 1,5 hodiny (až zdvojnásobí objem).
Na pomoučněném rozdělte na 2 bochánky. Každý rukou vytvarujte do oválného tvaru. Pokud chcete chléb plnit, rozválejte na obdélník, polovinu posypte náplní, překlopte, přimáčkněte kraje a rukou vytvarujte do tvaru listu (oválu). Každý chléb přendejte na jeden plech pokrytý pečicím papírem a rádýlkem několikrát nařízněte do podoby listu a zářezy ještě prsty lehce roztáhněte.
Plechy nechte ještě asi hodinu kynout v teple pod čistou utěrkou. Pak je potřete olivovým olejem a pečte při teplotě 220 °C asi 20 minut. Chléb by měl být křupavý.