Tipy na skladování
6 PRAVIDEL PRO DOBROU ARCHIVACI VÍNA (+1 MÁLKOVO)Pravidlo 1: Ležící láhve: Láhve by měly být vždy uskladněny položené, tak, že korek je neustále ve styku s kapalinou. V opačném případě korek rychle schne, ztrácí těsnost a dochází k degradaci vína.
Pravidlo 2: Konstantní teplota: Dobré stárnutí vyžaduje stálou teplotu. Ideální je mezi 11 a 15 ° C. Obecně platí, že čím vyšší je teplota, tím rychleji víno stárne a hlavně méně dobře stárne. Striktně se vyhýbat náhlým změnám teploty.
Pravidlo 3: Pozor na světlo: Víno musí být skladováno beze světla; narušuje chemické a biologické procesy odpovědné za stárnutí. Tmavé sklo lahví sice intenzitu značně tlumí, ale samo o sobě nestačí – zvláště při delší archivaci.
Pravidlo 4: Klid a zase klid (jak u „vinaře“, tak u vína J): Víno by mělo být skladováno v klidu, bez zbytečných a častých otřesů. V průběhu stárnutí vína se určité složky vysrážejí ve formě krystalů. Tím ztrácí tvrdost svého mládí.
Pravidlo 5: Ani příliš mokrý, ani příliš suchý: Pozor na vlhkost! V příliš suchém sklepě mohou zátky vysychat; ve vlhkém naopak může docházet k rozvoji plísní a zatuchlému zápachu. Navíc, přílišná vlhkost způsobuje také degradaci etiket. Ideální je vlhkost 70 – 75 %.
Pravidlo 6: Nepříjemné pachy: Víno je náchylné na získávání cizích pachů. Nikdy neukládejte vaše víno do blízkosti kotle, oleje, benzínu, barev a podobně. Vínu je nejlépe v tiché samotě. Pachy pronikají do vína přes korek.
Pravidlo 7: Málkovo archivační – víno v originálních kartonech skladovati budeš! Většina vínomilců se také ráda svým archivem pochlubí a trvá na zdobnosti, ne-li pompéznosti, oné tajemné prostory. Proto tak často můžete vidět nebohé nahaté lahve, jak se ostýchavě tísní na regálech všech možných tvarů a materiálů. Budou-li uložené v papírových kartonech nebo dřevěných boxech, ochráníte je před:
•prudkým výkyvem teplot (papír výborně izoluje)
•degradací viněty (lahev se nerosí)
•neopatrným klepnutím lahve o lahev
•světlem
Ano, já vím, společensky utrpíte, ale pokud vám jde o víno a požitky z něj (možná spíše prožitky s ním), je to opravdu velmi (VELMI!) doporučeníhodné.