PROVENSÁLSKÝ CHLÉB FOUGASSE

Chléb Fougasse má původ v jihofrancouzské Provence. Podávaný olivovou tapenádou, plátkem sušené šunky a sklenkou jihofrancouzského červeného vína je opravdu vynikající.

V Provence se tradičně podává také na Štědrý večer (v tomto případě ve sladké variantě) – více najdete v receptu.

Vyzkoušejte ho třeba s Côtes du Rhône z Domaine Roche nebo vínem Grenat z vinařství La Vinsobraise.

Na 2 chleby Fougasse:

450 g hladké mouky

280 ml vlažné vody

20 g droždí

1 lžička soli

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu nebo provensálských bylinek (nemusí být)
 

Na náplň:

Nasekané olivy + provensálské bylinky ● nakrájená sušená rajčata s bylinkami ● nastrouhaný sýr Roquefort a sekané vlašské ořechy

Chléb můžete upéct i bez náplně, nebo i ve sladké variantě, která se v Provence tradičně podává na Štědrý večer (pak do těsta přidejte lžíci krystalového cukru, anýz a pomerančovou kůru).

Droždí utřete s 60 ml vody, přilijte k mouce rozmíchané se solí a začněte míchat – postupně přidejte zbytek vody, olivový olej a hněťte, dokud nevznikne hladké a elastické těsto (asi 10 minut). Těsto přendejte do mísy vytřené olivovým olejem a nechte zrát v teple pod utěrkou asi 1,5 hodiny (až zdvojnásobí objem).

Na pomoučněném rozdělte na 2 bochánky. Každý rukou vytvarujte do oválného tvaru. Pokud chcete chléb plnit, rozválejte na obdélník, polovinu posypte náplní, překlopte, přimáčkněte kraje a rukou vytvarujte do tvaru listu (oválu). Každý chléb přendejte na jeden plech pokrytý pečicím papírem a rádýlkem několikrát nařízněte do podoby listu a zářezy ještě prsty lehce roztáhněte.

Plechy nechte ještě asi hodinu kynout v teple pod čistou utěrkou. Pak je potřete olivovým olejem a pečte při teplotě 220 °C asi 20 minut. Chléb by měl být křupavý.

Doporučujeme

GRENAT 2016

GRENAT 2016
299 Kč

CÔTES DU RHÔNE

CÔTES DU RHÔNE
269 Kč