ŠPENÁTOVÝ KOLÁČ S LIŠKAMI

  • 1 balení listového těsta
  • 2 hrsti čerstvých listů špenátu
  • 1 malá hrst čerstvých lišek
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ l smetany na vaření
  • 1 vejce
  • mozzarella kousek gorgonzoly nebo nivy
  • olivový olej
  • tymián
  • mletý muškátový oříšek
  • čerstvě drcený pepř
  • sůl
Formu na koláč vymažeme olivovým olejem. 2/3 listového těsta rozválíme a vyložíme jím formu, zbytek vyválíme, rádýlkem nakrájíme na proužky a odložíme stranou. Těsto na dně propícháme vidličkou, potřeme lžící olivového oleje, posypeme tymiánem, 1 nadrobno nasekaný stroužkem česneku a lehce osolíme. Na trošce olivového oleje orestujeme 2 nakrájené stroužky česneku, přidáme špenát a lišky, mírně osolíme a podusíme. Mezitím ve smetaně rozšleháme 1 vajíčko a nastrouhanou gorgonzolu, mírně osolíme a okořeníme muškátovým oříškem, pepřem a tymiánem (popř. použijeme bylinkovou sůl). Špenát s liškami přesuneme na koláč, ozdobíme plátky mozzarelly a zalijeme smetanovou směsí (trošku si necháme stranou). Poklademe proužky zbylého těsta a potřeme zbytkem smetany s vajíčkem, můžeme ještě lehce posypat bylinkovou solí. Pečeme dozlatova. Dle vlastní chuti a možností můžete lišky nahradit třeba žampiony, těsto poklást třeba prosciuttem a do špenátu přidat trochu chilli... Záleží jen na Vaší fantazii. Jen by měla být výsledná chuť vyvážená, aby vynikla přirozená chuť jednotlivých čerstvých ingrediencí. Dobrou chuť!