TIAN PROVENÇAL
Krásně jednoduchá a efektní úprava letní zeleniny. Tenhle typický pokrm provensálské kuchyně dá vyniknout přirozené chuti zeleniny a olivového oleje. Podává se jen tak samotný jako lehká večeře s kouskem bagetky, jako předkrm nebo příloha k rybě nebo masu. Se skleničkou vína samozřejmě.
Pekáček vytřete olivovým olejem a úhledně do něj naskládejte na tenké plátky nakrájenou zeleninu (cukety, rajčata, cibuli, případně brambory, papriku, lilek atd.). Proložte plátky česneku a snítkami tymiánu (můžete také posypat provensálským kořením nebo drceným bobkovým listem). Ráda přidávám ještě špetku drceného divokého pepře bourbon a posypu nakrájeným přírodním sýrem (nemusí být).
Nakonec lehce osolte a zakápněte olivovým olejem. Zapékejte pomalu při 190 °C asi hodinu.
Podávejte s kouskem bagety a lahodným vínem z oblasti Côtes du Rhône.