KUŘE PO FRANCOUZSKU - PIKANTNÍ A VOŇAVÉ
Tohle jednoduché a vynikající kuře s provensálskými bylinkami, bílým vínem a dijonskou hořčicí voní Francií a skvěle se snoubí s lahodným bílým vínem z oblasti Côtes du Rhône. Provensálskými bylinkami nešetřete a víno použijte opravdu kvalitní - ideálně to stejné, které pak budete k pokrmu podávat.
Farmářské kuře
2 dcl kvalitního bílého vína
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce balzamikového octa
2 vrchovaté lžíce provensálských bylinek (u nás si můžete objednat velmi kvalitní v 200g balení: https://www.francouzskydum.cz/cz/eshop/197-originalni-provensalske-koreni-v-celofanovem-sacku)
Sůl, pepř a sušená chilli paprička (nemusí být)
Snítky čerstvého rozmarýnu
Naporcujte kuře. Ze všech uvedených surovin umícháme marinádu (máte-li rádi – stejně jako my - trochu pálivější jídla, rozdrťte spolu s pepřem i solí i jednu sušenou chilli papričku). Porce kuřete důkladně obalte marinádou, vložte do pekáče spolu se snítkami čerstvého rozmarýnu a nechte uležet aspoň 30 minut. Troubu rozehřejte na 160 °C a pečte pomalu pod pokličkou asi 1,5 hodiny.
Brambory nakrájejte na měsíčky, obalte v troše olivového oleje a posypejte sušeným rozmarýnem a hrubozrnnou solí a rozložte na plech na pečicí papír. Vložte do trouby, pekáč s kuřetem odkryjte a zvyšte teplotu na cca 190 °C – dopékejte dalších 30 až 40 minut, během kterých porce obracejte, aby byly ze všech stran krásně opečené. Za stejnou dobu budou hotové i pečené brambory.