CHLÉB S OŘECHY A ROKFÓREM
Pain aux noix et roquefort
Ořechový chléb je ve Francii velmi oblíbený. Kombinace ořechů a rokfóru je dokonalá, ale výtečný je i s kvalitním kozím sýrem. Můžete se setkat také s jinými obměnami náplně, jako je třeba spojení sušených švestek a lískových ořechů.
Chléb je výborný samotný, ale můžete z něj také připravit toasty, které skvěle doplní třeba teplý salát nebo paštiku.
Dokonale si ho vychutnáte s plným a koncentrovaným červeným vínem z Côtes du Rhône.
250 g hladké mouky
125 g žitné výražkové mouky
125 g tmavé žitné mouky
350 ml vody
2 lžičky soli
2/3 kostky kvasnic (cca 25 g)
150 g drcených (nahrubo) vlašských ořechů
100 g rokfóru (nebo v nejhorším jiný sýr s modrou plísní, případně kvalitní kozí sýr)
Po vypracování těsta (ideálně a bez námahy hnětačem cca 15 minut) necháme asi dvě hodiny v míse, zaprášené moukou, kynout. Na vále vytvoříme z těsta kolo silné asi 5-7 mm. Nožem (my používáme dřevěný) rozřízneme těsto na „paprsky“ ve středu kruhu stále spojené. Počet podle toho, kolik vás u stolu bude.
Na těsto rozvrstvíme ořechy a sýr. Jednotlivé dílce stáčíme směrem do středu, až se vytvoří jakýsi „květ“. Nechte pak pod utěrkou kynout další alespoň půl hodinku. Těsně před vložením do vyhřáté trouby rozprašovačem zastříkáme těsto vodou.
Pečeme na 200 stupňů, cca 45 minut. Na dno trouby je vhodné dát kastrůlek s vodou.