RATATOUILLE

1 velký lilek

2 malé cukety

1 žlutá paprika

3 velká zralá rajčata

olivový olej

čerstvá bazalka

1 menší cibule

2 stroužky česneku

1/2 lžičky provensálského koření

sůl a pepř na dochucení

Lilek a cukety nakrájejte na kostky asi 3 cm velké, cibuli a česnek na menší proužky. Papriku nakrájejte na proužky a dejte asi na 15 minut pod gril. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Rozehřejte pánev a pak do ní vlijte dvě lžíce oleje. Opečte lilek ze všech stran, až zvláční a zezlátne. Vyjměte ho, přidejte lžíci oleje a asi pět minut osmažte cuketu. Na jiné pánvi bez tuku lehce osmažte cibuli, poté k ní přidejte i česnek (nesmažte dlouho, aby česnek nezhořkl). Ve velké nádobě smíchejte veškerou zeleninu, přidejte provensálské koření, lístky bazalky, osolte a opepřete. Směs přesuňte do zapékací nádoby, posypte nastrouhaným parmazánem, zakápněte olivovým olejem a zapékejte asi 20 minut v troubě při 180 °C. Podávejte s bílým pečivem (bagetou) a správně vychlazeným růžovým vínem.

POZNÁMKY

Ratatouille není lečo a nesnažte se ho tak připravovat - je důležité opracovat suroviny odděleně. Je to sice pracnější, je víc nádobí, ale vaříme přece pro radost. Základní a nezbytnou ingrediencí ratatouille je lilek. Podle chuti můžete přidat ještě kapary, vypeckované olivy (nejlépe černé) a pár ančoviček, případně podušených čerstvých hub (nejlépe pravých hřibů). Ratatouille podávané za vlahého letního večera s kvalitním růžovým vínem skýtá velmi příjemný kulinářský zážitek!