SEZNAMTE SE S VÍNEM CRÉMANT

Francouzské šumivé víno Crémant, vyráběné klasickou metodou, stojí jen docela maličký krůček od svého známějšího "staršího bratra", proslulého vína Champagne.

Je skvělé jako aperitiv, ale díky lehkosti bublinek a jemnému perlení dokáže krásně doprovodit i celé menu. Dokonale ladí i s těmi nejrafinovanějšími pokrmy, ať už slanými, nebo sladkými.
 

Crémant je zárukou kvality – vyrábí se tradiční metodou, v oficiálně uznaných oblastech. Na rozdíl od šampaňského, které pochází pouze z francouzského regionu Champagne, je produkce Crémantů povolena v osmi francouzských regionech. Také Crémant má však svůj původ v regionu Champagne.

Tradiční způsob výroby
Crémanty se vyrábí podle pravidel pro šumivá vína stanovených nařízením Společenství z roku 2009. 
Po první fermentaci v tanku musí druhotná fermentace probíhat v lahvi. Před odstraněním kalů musí víno zrát nejméně 9 měsíců (u „našich“ Crémantů https://www.francouzskydum.cz/cz/champagne---sampanske-----cremant---sumiva-vina je to dokonce v rozmezí od 12 až do 18 měsíců). Lahve se uloží otočené hrdlem dolů a pravidelně se během této doby pomalu naklání a otáčí o 45 stupňů aby se usazenina tvořená výhradně přírodními kvasinkami během zrání nahromadila v hrdle. Nakonec se ložisko kvasinek usazených na dně hrdla láhve oddělí podchlazením (asi na -10 °C) a lahev se uzavře finálním uzávěrem (korkem).

Chráněné označení „Crémant“
Název „Crémant“ lze použít pouze pro bílá nebo růžová jakostní šumivá vína s chráněným označením původu (AOP). Kromě toho, že jsou vyráběny tradičním způsobem, musí respektovat následující výrobní postupy:
-    Hrozny se sklízejí výhradně ručně,
-    Vína jsou vyrobena z moštů získaných lisováním celých nebo odstopkovaných hroznů,
-    Množství získaného moštu nepřesahuje 100 litrů na 150 kilogramů hroznů,
-    Maximální obsah oxidu siřičitého nepřesahuje 150 mg/l,
-    Obsah cukru je nižší než 50 g/l.

U nás si můžete vybrat vynikající suché Crémanty v BIO kvalitě z malého rodinného vinařství RASPAIL Jean-Claude & Fils. To už po čtyři generace vyrábí proslulá šumivá vína podle dávného rodinného know-how. Na 15 hektarech vinic na kamenitých a slunných stráních v malebné, hornaté oblasti Drôme pracují v ekologickém režimu už od roku 1997.: https://www.francouzskydum.cz/cz/champagne---sampanske-----cremant---sumiva-vina

Doporučujeme