ALSASKÝ HRNEC
Alsasák, anóbrž „lautr eintopf“.
Tohle jídlo je taková sympatická volná disciplína, ve které je jeden hlavní a důležitý prvek. Totiž alsaský ryzlink.
Co je na tom tak dobré?
S ničím se nemíchá, tím pádem mají suroviny původní „obličej“ a přitom se všechny chutě a vůně hezky prolnou do krásného harmonického vjemu. Jo a taky opravdu záleží na vínu. Co si uvaříte, to si taky sníte. A v životě to není jinak.
Tak dobrou (chuť)!
Co se týká surovin, tak záleží na tom, co má kdo se zeleniny rád (a taky co je momentálně v lednici…). Podle mého třeba tyhle –
Vepřové (zásadní zelenina) – asi ideálně libový bůček
Plátky slaniny – nejlepší je „Málkova sušená“
Kuřecí maso – třeba stehenní řízky bez kosti
Brambory, mrkev, celer, česnek, cibule, listy kapusty/zelí, pórek
Šupinky pálivé papričky – normálně se nedává, ale je to pak „živější“
Alsaský ryzlink (dát odkaz na ten levnější Ruhlman) – cca 3,5 deci
Trocha mouky na „těsnění“ víka hrnce
Kameninový hrnec vyložte listy kapusty nebo zelí. Všechno ostatní nakrájené na kostky/kousky asi 2-3 cm, vložte do hrnce, osolte a přikryjte velkým listem. Nalijte víno.
Z mouky a trochy vody udělejte dlouhý „šulánek“ (musí být dlouhý jako obvod poklice) a vmačkejte ho okolo poklice jako těsnění. Dejte do trouby na asi 170 stupňů a za dvě hodinky máte hotovo.