BAGETY - DOMÁCÍ FRANCOUZSKÝ BÍLÝ CHLÉB

Kdybyste věděli, jak se mi do toho popisu nechce! Ale velitelka jinak nedá…

Ono to není složité udělat, nejhorší je popsat „uzlové body“ tak, aby jim každý, podle své úrovně práce v kuchyni, dobře rozuměl a nedělal chyby.

Moje základní mantra v kuchyni je: „když znáš princip fungování, tak víc nepotřebuješ a vždycky to dobře dopadne“. No a teď na to mrkneme.
 

Suroviny nikdy nevážím, všechno dělám od oka (a pak se to špatně popisuje…prostě přiměřeně).
Potřebujete hladkou mouku, studenou(!) vodu, sůl, kvasnice. Já používám kvasnice živé, k těm sušeným jsem nějak citově nepřilnul. Ale někdo holky, jiný vdolky (ideálně oboje).
 
Vezmeme to teda kvalifikovaným odhadem – budou z toho tři bagety zvící délky předloktí.

Mouky asi 350 g, vychlazené vody cca 250 ml, lžičku soli a půl kostky kvasnic. Teď možná trošku překvapivý postup – mouku, vodu, sůl, BEZ KVASNIC !  - umícháme v robotu, případně rukodělně, na hladké, dost řídké a děsivě lepivé těsto. Ještě jednou – žádné kvasnice! A šup s tím do ledničky (jo, do ledničky a pěkně přes noc).

Druhý den rozmíchejte nasucho kvasnice s trochou mouky a zapracujte do těsta. Zakryjte misku potravinovou fólií, utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout. To může trvat asi 3-4 hodinky. V těstě se budou tvořit i větší bubliny – taková bílá bažina. Na vydatně pomoučený pečící papír položený už na plechu (aby se s tím lepidlem nemuselo zbytečně manipulovat) těsto vyklopte a plastovou stěrkou rozdělte na při podlouhlé díly. Lehce, jemně vytvarujte do velmi přibližné podoby baget. Dokynutí může trvat klidně i hodinku, dvě. Těsto ještě nabude na objemu a do tváří se mu sice nevrátí ruměnec, ale vyskočí znovu bubliny. Určitě vás, při pohledu na tu nevzhlednou hmotu, přepadne lehká nejistota, případně panická hrůza, že tohle přece nemůže dobře dopadnout. Může.

Vyhřejte troubu – já používám kombinaci horký vzduch a spodní topné těleso – na 250 stupňů. Před vložením těsta do trouby můžete rozprašovačem zvlhčit prostředí. Plech zasunete do spodní třetiny trouby. Pak se začnou dít věci! Nikam od toho neodcházejte, bude to docela fofr. Bagety velice svižně vyskočí, dokonce mohou tvarem i bagety připomínat. Za cca 12-15 minut máte hotovo. Barvu si určíte sami – o minutku déle nebo méně. Co má kdo rád. Až je vyndáte z trouby, nechte je vychladnout na mřížce, ať můžou dýchat. No a je to!

Doporučujeme