SEČUÁNSKÝ ZELENÝ PEPŘ 25 g (VE SKLENIČCE)

Nejčastěji používaným sečuánským pepřem je jeho červená odrůda - existuje však také mnohem vzácnější zelená odrůda.

Tento prémiový zelený sečuánský pepř má silnou citrusovou, květinovou vůni a chuť, stejně jako intenzivní účinek znecitlivění. 

219 Kč
s DPH


O produktu

Kuličky sečuánského pepře, které jsou základní ingrediencí sečuánské kuchyně, dodávají pikantním pokrmům v Sečuánu jedinečnou podmanivou chuť – hřejivou, s lehkým citrusovým nádechem.

Chuť, kterou v ústech vytváří, je známá pod pojmenováním málà, tedy něco jako „znecitlivující pálivost“. Ta je v sečuánské kuchyni ikonická. Je to charakteristická chuť pepře, přitom ale lehce citronová a velmi voňavá. Zelený sečuánský pepř se sklízí dříve, než dosáhne plné zralosti.

Čínský název pro sečuánský pepř znamená „květinový pepř“. Botanicky patří do rodu Zanthoxylum z čeledi Rutaceae. Keř asi 3 m vysoký.

Doporučení

Dobře se snoubí se všemi bílými rybami a bílým masem, krevetami, ale také třeba s kachnou. V marinádách s badyánem nebo fenyklem ho můžete použít například pro přípravu kambaly nebo pražmy.

Zelený sečuánský pepř také umocní sladkou chuť čokoládové pěny – dodá jí pikantní a kořeněný nádech. Nádherně také doladí čerstvý ovocný salát nebo sorbety.

V čínské medicíně se používá k boji proti bolestem žaludku.

Při mých cestách po Sečuánu ho místní kuchaři používali k ochucení oleje. Jeho projev byl velmi výrazný, nicméně po „zvykacím“ období se v chuti pokrmů krásně zakomponoval.

Nasbíral jsem malou hrstku čerstvého pepře, a pro tu chvíli jen tak zabalil do kapesníku. Večer jsem ho přesypal do sáčku, ale „navoněný“ kapesník uvolňoval dutiny s razantní důkladností…

Při správném skladování (sucho, tma) vydrží velmi dlouho. V hmoždíři ho ale drťte vždy až těsně před použitím – časem by rychle ztrácel na účinku. 

Dostupnost

Již brzy skladem
Kód: 0339
Hmotnost [g] 25