CELÁ VANILKA BOURBON Z MADAGASKARU

Vysoce kvalitní celé vanilkové lusky vypěstované na plantážích rodinné farmy v Madagaskaru. 
Délka přibližně 18 - 19 cm, hmotnost 3,7 - 4,1 g, vlhkost 30 % (vhodná k okamžitému použití v kuchyni, ale při vhodném skladování vydrží i desítky let).

Na dotaz

O produktu

Způsob pěstování a zpracování vanilky se v rodině farmářů v Madagaskaru dědí už desítky let z generace na generaci a dodnes se nezměnil. Rodina pracuje s plným respektem k tradici a k životnímu prostředí.

Vanilka z Madagaskaru je považována za nejlepší na světě. Jedinečnost a rozmanitost aromatických složek je dána kombinací klimatických a půdních podmínek, nadmořské výšky, blízkosti moře a také tradičními metodami zpracování. Na rozdíl od mexické vanilky obsahuje vanilka z Madagaskaru až dvojnásobné množství přírodního vanilinu, ve srovnání s indonéskou vanilkou pak navíc ještě další aromatické látky, které jí dodávají výraznou chuť a nezaměnitelnou vůni.

Vanilka se samozřejmě používá při vaření (k připravovanému pokrmu můžete vložit celý lusk, nebo nožem vyškrabat semínka). Má ale své místo i v medicíně, protože stimuluje nervový systém a působí proti revmatismu, v parfémářství se zase podílela třeba na úspěchu slavného parfému Chanel č. 5.

Tipy na použití celé vanilky:

-    K aromatizaci cukru: vložte celý vanilkový lusk do uzavíratelné nádoby, zasypte cukrem (nejlépe třtinovým) a už za necelý týden máte vlastní „vanilkový“ cukr úžasné vůně. My necháváme v nádobě třeba půl roku, jen cukr postupně dosypáváme. Pak vanilku použijeme třeba k ochucení jahodové marmelády, a do nádoby s cukrem vložíme zase novou.
-    Přírodní „vanilkový“ cukr získáte také tak, že 1 vanilkový lusk rozmixujete s 250 g cukru krystal.
-    K aromatizaci alkoholu: originální voňavý nápoj získáte, když do rumu, medoviny nebo vodky na několik dní vložíte lusk vanilky (pro tento účel se hodí i lusky s nižší vlhkostí, než je ta naše).
-    K přípravě dezertů: celý vanilkový lusk vložte do smetany nebo mléka a povařte. Použitou vanilku opláchněte, nechte oschnout a můžete dál různě využít (viz výše).
-    K pečení: místo mleté vanilky použijte do těsta vyškrabanou dužinu z lusku – vanilku podélně rozřízněte ostrým nožem a vyškrabte malá černá semínka, která použijete k pečení.
 

Dostupnost

Skladem
Kód: 0205